ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ… ΦΑΝΤΖΙΟ ΜΠΟΥΙΣ…

Φάντζιο Μπούις σε μία αποκλειστική συνέντευξη στον Εκπρόσωπο Τύπου της ΑΕΚΟΥΚΛΙΩΝ κ. Ιωάννου Κλείτο μας αναλύει πιο κάτω στις ερωτήσεις μας. Ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που πέρασε από τον ΑΠΟΠ/ΚΙΝΥΡΑ ΠΕΓΕΙΑΣ όπου κατέκτησε και το ΚΥΠΕΛΛΟ, τον ΑΚΡΙΤΑ, και την ΑΕΠΑΦΟΣ. Έκανε ντεμπούτο σαν Προπονητής το 2012 με την ΑΕΚΟΥΚΛΙΩΝ. Μία ομάδα που για 1η φορά ανέβηκε στη Β΄ κατηγορία και οι άνθρωποι του Δ.Σ πίστεψαν σε αυτόν και ανέλαβε  το τιμόνι της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ της ΑΕΚΟΥΚΛΙΩΝ.

Σύντομο Βιογραφικό σου σημείωμα

Είμαι παντρεμένος εδώ και 11 χρόνια με την Nikolina Stevic και έχουμε μία κόρη 9 χρονών την Lara.

 • 1993-1998 SV WAREGEM (ΒΕΛΓΙΟ)
 • 1998-1999 ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ(ΕΛΛΑΔΑ)
 • 1999-2002 ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ(ΕΛΛΑΔΑ)
 • 2002-2003 ΑΟΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ(ΕΛΛΑΔΑ)
 • 2003-2004 ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ(ΕΛΛΑΔΑ)
 • 2004-2005   ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ/ΑΧΑΡΝΑΙΚΟΣ(ΕΛΛΑΔΑ)
 • 2005-2006 ΑΧΑΡΝΑΙΚΟΣ(ΕΛΛΑΔΑ)
 • 2006-2008 ΔΟΞΑ ΚΑΤΟΚΩΠΙΑΣ(ΚΥΠΡΟΣ)
 • 2008-2010 ΑΠΟΠ ΚΙΝΥΡΑΣ ΠΕΓΕΙΑΣ(ΚΥΠΡΟΣ)
 • 2010-2011 ΑΕΠΑΦΟΣ(ΚΥΠΡΟΣ)
 • 2011-2012 ΑΚΡΙΤΑΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ(ΚΥΠΡΟΣ)
 • 2012-2013 ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΕΚΟΥΚΛΙΩΝ

Πότε και που ήταν το ντεμπούτο σας σαν ποδοσφαιριστής;

Πρώτο επίσημο παιχνίδι μου όταν ήμουν μόλις 19 χρονών με SV WAREGEM εναντίον ANDERLECT στο Constant vd Stock Stadion το 1993 για το Βελγικό Πρωτάθλημα.

Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή της καριέρας σας;

Καλύτερη στιγμή ήταν η καταπληκτική πορεία που κάναμε στον ΑΠΟΠ/ΚΙΝΥΡΑ ΠΕΓΕΙΑΣ και την κατάκτηση του ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΚΥΠΡΟΥ, και στην συνέχεια η έξοδος της ομάδας στην ΕΥΡΩΠΗ.

Χειρότερη στιγμή την χρονιά που ήμουν στον ΑΟΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, όπου ο στόχος που είχαμε θέσει από την αρχή ήταν η άνοδος στην Α΄ κατηγορία. Δυστυχώς όμως δεν τα καταφέραμε, όπου δημιουργήθηκε ένα ψυχολογικό τραύμα που χρειάστηκα σχεδόν 3 χρόνια για να επανέρθω και να συνεχίσω να παίζω σαν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Έχεις εκπληρώσει όλα σου τα όνειρα σαν ποδοσφαιριστής; Τι είναι αυτό που πραγματικά λείπει από την καριέρα σου;

Πιστεύω ότι είμαι ευχαριστημένος με την καριέρα μου σαν ποδοσφαιριστής. Κατάφερα να αγωνισθώ πάνω από 450 παιχνίδια σαν επαγγελματίας σε 3 διαφορετικές χώρες. Επίσης αγωνίσθηκα σε Ευρωπαϊκά Παιχνίδια και ήμουν μέλος της Εθνικής Βελγίου Νέων. Το μόνο που μου λείπει είναι ότι δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να αγωνισθώ σε μία μεγάλη ομάδα. παρόλο ότι σε δύο περιπτώσεις ήμουν πολύ κοντά, αλλά πάντα την τελευταία στιγμή κάτι χάλαγε.

Φάντζιο… Τι είναι αυτό που σε ώθησε να γίνεις προπονητής;

Πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίζετε ότι μεγάλωσα μέσα στο Ποδόσφαιρο. Η ζωή μου όλη, χωρίς ποδόσφαιρο δεν μπορώ να ζήσω. Σαν ποδοσφαιριστής αγωνίσθηκα πάντα σε θέσεις κλειδί, και στην ομάδα είχα ηγετικό ρόλο. Επίσης πήρα πολλές εμπειρίες από διαφορετικά Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και έτσι ένιωθα και εγώ έτοιμος να συνεχίσω στο ποδόσφαιρο αλλά σαν προπονητής, και να μεταφέρω τις γνώσεις τις δικές μου στους ποδοσφαιριστές της ομάδα που θα αναλάβω.

Τώρα είστε ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ. Έχετε τις ίδιες απόψεις για το ποδόσφαιρό που είχατε σαν παίχτης;

Πάντα γνώριζα τι ήθελα μέσα από το ποδόσφαιρο, και το είχα συνέχεια πίσω από το μυαλό μου το πώς θέλω να είναι το ποδόσφαιρο. Οι απόψεις δεν έχουν αλλάξει η μόνη διαφορά είναι ότι τώρα εγώ επιβάλλω στους ποδοσφαιριστές το πώς θέλω να αγωνιστούμε στον αγωνιστικό χώρο. Σαν ποδοσφαιριστής είσαι υποχρεωμένος να ακολουθείς τις οδηγίες του Προπονητή σου είτε σου αρέσει ο τρόπος που επιλέγει είτε όχι.

Ποιες είναι οι αρχές που έχετε σαν ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ;

ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ, και ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ είναι τα πιο σημαντικά για μένα, αλλά χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά, αγάπη, και όρεξη για να πετύχεις αυτό που θες μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Είστε στην ΑΕΚΟΥΚΛΙΩΝ από το Καλοκαίρι. Από τι είδαμε έχετε ένα Προπονητικό ΤΕΑΜ που είναι όλοι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ. Ήταν επιλογές δικές σου στην ομάδα ή τους βρήκες εκεί;

Στην ομάδα πριν πάω εγώ και αναλάβω σαν Προπονητής ήταν ήδη ο κ. Φοιτίδης Σταύρος(2ος προπονητής), και ο κ. Παπάντωνης Αντώνης(Προπονητής Τερματοφυλάκων). Ο κ. Φοιτίδης διάλεξε από μόνος του να συνεχίσει την καριέρα του σε άλλη ομάδα και επί ευκαιρίας του εύχομαι ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ στην καριέρα του. Αυτός που ήρθε μαζί μου φέτος στην ομάδα της ΑΕΚΟΥΚΛΙΩΝ είναι ο κ. Περικλέους Αλέξης που ήταν δική μου επιλογή, τον οποίο γνωρίζω την πολύ καλή δουλειά που παράγει που ήμασταν μαζί στον ΑΠΟΠ ΚΙΝΥΡΑ/ΠΕΓΕΙΑΣ στο πόστο του Γυμναστή. Τώρα όμως στην ΑΕΚΟΥΚΛΙΩΝ εκτός από τον Γυμναστή είναι και Βοηθός Προπονητής μετά την φυγή του κ. Σ. Φοιτίδη

Ποιο είναι το σημείο που δίνετε περισσότερη σημασία στις προπονήσεις σας;

Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι η προπόνηση πρέπει να γίνεται με την μπάλα, πάντα με τη σκέψη πάμε για να δημιουργήσουμε ευκαιρίες, και να βλέπουμε γκολ για να κερδίσουμε. Σίγουρα όμως πάντοτε μέσα από τις δυνατότητες τις ομάδας.

Σε ποιο βαθμό έχετε επηρεαστεί σαν προπονητής από τους ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ που είχατε στο παρελθόν σαν ποδοσφαιριστής;

Από το κάθε Προπονητή μαθαίνεις όλο και κάτι, και κρατάς αυτά που ταιριάζουν με τα πιστεύω σου. Όμως από Φιλοσοφία και Προσωπικότητα είναι πολύ σημαντικό να είσαι ο εαυτός σου αν θέλεις να πετύχεις.

Τι είναι αυτό που θέλετε να έχει ένας ποδοσφαιριστής;

Έχω πολλές απαιτήσεις από τους ποδοσφαιριστές μου όχι μόνο στο γήπεδο αλλά και εκτός. Αυτό που γουστάρω να έχω σαν προπονητής από τους ποδοσφαιριστές μου είναι η δουλειά και να τα δίνουν όλα για την ομάδα σε κάθε παιχνίδι.

Πρώτος σου σταθμός η ΑΕΚΟΥΚΛΙΩΝ σαν προπονητής. Η ομάδα σου βρίσκεται στην 1η τετράδα του βαθμολογικού πίνακα. Σας επηρέασε τον τρόπο ζωής σας;

Πάντα στη ζωή μου έμαθα να είμαι ρεαλιστής και είναι ο λόγος που δεν μου επηρέασε ούτε την προσωπική μου αλλά ούτε και την επαγγελματική μου ζωή. Ποτέ μου δεν είμαι ευχαριστημένος πάντα θέλω το κάτι το καλύτερο και την βελτίωση.

Είναι γνωστό τα όσα συμβαίνουν στη Κύπρο με τα περισσότερα ποδοσφαιρικά σωματεία να έχουν πρόβλημα το οικονομικό. Επειδή πολλοί μιλούν ότι στη ΑΕΚΟΥΚΛΙΩΝ οι ποδοσφαιριστές είναι ακριβοπληρωμένοι. Τι έχετε να πείτε πάνω σε αυτό;

Η πολύ καλή ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ κατάσταση του σωματείου από τον έλεγχο του προέδρου κ. Κάιζερ Χριστάκη είναι ένα ΜΕΓΑΛΟ παράδειγμα για πολλές ομάδες. Σε σχέση με άλλες ομάδες της Β΄ κατηγορίας σε καμία περίπτωση και δεν το δέχομαι αυτό να λένε ότι πι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚΟΥΚΛΙΩΝ είναι ακριβοπληρωμένοι. Έχουμε ένα πολύ χαμηλό προϋπολογισμό σε σύγκριση με άλλες ομάδες. Η μόνη διαφορά είναι ότι είμαστε πληρωμένοι uptodate και ο κάθε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής επειδή το γνωρίζει αυτό από μόνος του έρχεται. Περισσότερες πληροφορίες: 1x2stoixima.com

Πιστεύεις ότι σε μια ομάδα για να μπορεί να πετύχει τους στόχους της χρειάζονται τα πολύ ψηλά συμβόλαια;

Πιστεύω ότι αποδείξαμε φέτος ότι δεν είναι ανάγκη να υπάρχουν μεγάλα συμβόλαια για να μπορέσεις να πετύχεις τους στόχους σου. Πιο σημαντικό είναι η οργάνωση, να πληρώνονται όλοι στην ώρα τους, η σωστή δουλειά και μετά έρχονται όλα από μόνα τους.

Οι γύρω σας είτε παράγοντες, προπονητές, φίλαθλοι σας θεωρούν ως φαβορί για άνοδο στα σαλόνια της Α΄ Κατηγορίας. Πέστε μας λίγα λόγια..

Αποδείξαμε στον Α΄ γύρο ότι διαθέτουμε ένα πολύ καλό ΡΟΣΤΕΡ και έχουμε μία από τις καλύτερες ομάδες στην Β΄ κατηγορία και έτσι δώσαμε το δικαίωμα σε πολλούς να μιλούν τα καλύτερα λόγια για την ΑΕΚΟΥΚΛΙΩΝ.  Εγώ θέλω να θυμίσω ότι ο πρωταρχικός στόχος μας ήταν για μία θέση στην οκτάδα. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει γιατί βρισκόμαστε μέσα στην τετράδα και θα προσπαθήσουμε παιχνίδι με παιχνίδι να πάρουμε όσους πιο πολλούς βαθμούς μπορούμε και να πάρουμε μία θέση στην τετράδα.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για την συνέχεια;

Βλέπουμε παιχνίδι με παιχνίδι που σίγουρα πάντα είναι το θετικό αποτέλεσμα. Θέλουμε να τα πάμε πολύ καλά όπως και στον Α΄ γύρο και σίγουρα δεν λέμε ΌΧΙ ακόμη και σε άνοδο στα σαλόνια της Α΄ κατηγορίας.

 Σε περίπτωση που έχεις ένα ποδοσφαιριστή ΑΠΕΙΘΑΡΧΟ. Πώς θα το αντιμετωπίσεις;

Τα λάθη κ. Κλείτο πληρώνονται… και ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ μάλιστα…

Τέλος ένα μήνυμα για το Δ.Σ της ΑΕΚ, αλλά και για τα ΠΑΦΙΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ.

Θέλω να συγχαρώ το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΚΟΥΚΛΙΩΝ για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν μέσα στην ομάδα, να συνεχίσουν έτσι και νομίζω ότι αυτή η ομάδα δικαιούται το κάτι παραπάνω.

Για τα άλλα σωματεία της Πάφου θα έλεγα να ασχολείται ο καθένας με τα προβλήματα του, και του καθενός που το αναλογεί η ευθύνη να την αναλάβει παρά να ασχολούνται με τους άλλους και να σκοτώνονται μέσα στην ζήλεια μεταξύ τους.